You are here
Formare Profesionala
Fundatia Romtens ofera programe de formare profesionala de inalta calitate in domenii precum promovarea sanatatii la locul de munca (PSLM), securitate si sanatate in munca (SSM), formare de formatori, si de antreprenoriat. Oferim de asemenea cursuri de management de proiect, de accesare fonduri europene (nu doar Fonduri Europene Structurale si de Investitii), de resurse umane (RU), si de evaluare de proiecte.
Pentru intreprinderi furnizam cursuri specific adaptate nevoilor lor si anume cursuri de leadership, cursuri de soft skills-comunicarea (interpersonală, publică, vorbitul în public), negocierea şi rezolvarea conflictelor, managementul timpului, rezolvarea creativă de probleme, gândirea strategică, flexibilitatea, lucrul în echipă, networking, persuasiune etc., cursuri de management general.
Programe de Formarea Profesionala continua
Acest tip de formare profesionala este autorizata de catre Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Educatiei prin Autoritatea Nationala de Calificari. Fundatia Romtens este acreditata pentru organizarea de cursuri de perfectionare si cursuri de competente comune.
Cursurile se adreseaza tuturor celor care vor sa isi insuseasca sau sa isi imbogateasca competentele necesare pentru a participa mai activ la activitatile din sfera profesionala si cea sociala. In urma absolvirii cursurilor de formare profesionala mai sus mentionate se elibereaza Certificate de absolvire insotite de un Supliment Descriptiv care contine informatii despre competentele profesionale obtinute, conform standardelor Uniunii Europene, recunoscute la nivel national si international.
Pana in prezent Fundatia Romtens a inregistrat pentru toate cursurilde formare profesionala pe care le-a organizat un numar de aproximativ 1.400 absolventi. Printre absolventi s-au regasit angajati, manageri de tiferite tipuri (de linie, de operatiuni, manageri generali, manageri de resurse umane, manageri de securitatea si sanatatea in munca) – formati in proiectele CPSLM, VPSLM, PSCR, TOOL, EWA, PSCR2, SPOR, etc., someri – formati in proiectele PSCR, PSCR2, SPOR, si persoane inactive– formati in proiectele PSCR, PSCR2, SPOR.
Programe de Educatie Medicala Continua
Ca urmare a obiectivelor sale, strans legate de domeniul sanatatii publice, precum si a tipurilor de activitati pe care a decis sa le implementeze inca din 1998, Fundatia Romtens a dezvoltat si organizat cursuri de formare profesionala cu totul noi, specific adaptate personalului medical, creditate cu credite de Educatie Medical Continua.
In parteneriat cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB) si cu Spitalul de Urgenta Floreasca, in ultimii 8 ani Fundatia Romtens a organizat cursuri
In acest mod in ultimii 15 ani s-au organizat cursuri pentru formarea profesionala a personalului medical, pentru:
-
Peste 800 de medici (cu specialitati de medicina muncii, de sanatate publica, de medicina de familie, de ATI, de recuperare medicala, etc.) – formati in cadrul proiectelor ELWHP, SIWHP, TOMRO, CPSLM, VPSLM, STAVEG, EUREGENAS, etc.;
-
Aproximativ 50 de asistente medicale – formati in cadrul proiectului STAVEG;
Pentru toate cursuri de formare a personalului medical au fost obtinute credite de Educatie Medicala Continua (EMC), in mod diferentiat de la Colegiul Medicilor din Romania (pentru medici) si de la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (pentru asistentii medicali);
Programe de formare profesionala pentru alte profesii
Orgnizatia noastra a organizat cursuri de formare profesionala pentru aproximativ 25 de kinetoterapeuţi, cursuri care au fost creditate de catre Ordinul Kinetoterapeutilor – formare profesionala realizata in proiectul STAVEG.
Programe de formare in domeniul Promovarii Sanatatii la Locul de Munca
Un tip foarte aparte de cursuri de formare profesionala organizate de catre Fundatia Romtens sunt cursurile de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca (PSLM). Aceste cursuri sunt proiectate in colaborare cu Reteaua Europeana de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca, materialele folosite in cadrul cursurilor beneficiaza de suportul expertilor acestei Retele si cel mai adesea la aceste cursuri sunt prezenti ca si lectori experti ai acestei Retele.
Fundatia Romtens a organizat cursuri in domeniul PSLM pentru mai multe tipuri de beneficiari:
-
Medici de medicina muncii (din Directii de Sanatate Publica, din Clinici de Boli Profesionale, din Institute, etc);
-
Experti de promovarea sanatatii (din cadrul DSP-urilor);
-
Manageri de Resurse Umane(din intreprinderi din mediul urban si rural, din toate sectoarele economice);
-
Manageri de Securitate si Sanatate in munca (din intreprinderi din mediul urban si rural, din toate sectoarele economice);
-
Angajati din cadrul intreprinderilor.
Unul dintre cele mai importante proiecte a fost ELWHP, proiect in cadrul caruia s-a dezvoltat primul curs de Promovarea Santatii la Locul de Munca atat din Romania cat si din cadrul ENWHP. Cursul a fost destinat medicilor de medicina muncii si de pomovarea sanatatii din cadrul Directiilor de Sanatate Publica si a fost acreditat de catre Colegiul Medicilor. Odata cu finalizarea cursurilor s-a elaborat Manualul de Formare Profesionala in domeniul PSLM pentru medicii de medicina muncii si expertii de promovarea sanatatii. Proiectul a fost ulterior replicat in Slovenia, proiectul SIWHP, adresat medicilor de medicina muncii; in Slovenia proiectul a fost condus de catre iar Fundatia Romtens a coordonat organizarea cursurilor.
Programe integrate si specifice de formare profesionala adresate intreprinderilor
In cadrul intrepriderilor pot fi implementate programe integrate si dedicate de formare profesionala care cuprind atat cursuri de formare profesionala acreditate cat si cursuri dezoltate specific pentru o anumita întreprindere, fara a fi in mod obligatoriu acreditate. Aceasta a doua categorie de cursuri se dezvolta in functie de nevoile specifice ale intreprinderii (necesita o evaluarea prealabila a nevoilor de formare profesionala) si poate include cursuri pe teme precum:
-
Leadership;
-
Sof skills (comunicarea (interpersonală, publică, vorbitul în public), negocierea şi rezolvarea conflictelor, managementul timpului, rezolvarea creativă de probleme, gândirea strategică, flexibilitatea, lucrul în echipă, networking, persuasiune etc.)
-
Managementul schimbarii;
-
Managementul stresului;
-
Cursuri in domeniul sanatatii - Alimentatia sanatoasa, Controlul fumatului, Igiena individuala si la locul de munca, Consumul de alcool, Activitatea fizica;
-
Egonomie;
-
Cursuri pe teme legate de factorii de risc profesionali (Zgomotul, Ridicarea de greutati, etc.).
Printre organizatiile care au beneficiat de aceste programe se gasesc: PETROM, OMV, PETROCONSULT, SC HIRSCHMANN ROMANIA, SC HIDROELECTRICA SA, SC COMPA SA (Sibiu), SC CAUCHO METAL PRODUCTOS ROM. SRL, SC SIEMENS EIT SRL, SC EUROPENCILS SA, AQUATIM TIMISOARA, SC TRW AUTOMOTIVE TIMISOARA, SC ZOPPAS INDUSTRIES ROMANIA SRL, SC ALBALACT, SC ALPIN 57 LUX, SC ROMAQUA, SC POMAROM, ETC.
Formare pentru organizarea “Cercurilor de sanatate” in cadrul intreprinderilor
Concepul „cercurilor de sanatate” a aparut prima data la incepul anilor 60, in Japonia, sub forma variantei de “cercuri de calitate”. Acesta era constituit sub forma unui grup restrans de angajati ai unei intreprinderi, care aveau intalniri periodice in cadrul carora discuta si analizau problemele legate de procesele de lucru si de calitatea produselor occidentale.
Acest concept a fost aplicat si in sfera sanatatii si securitatii in munca prima data in Germania la sfarsitul anilor 80 cand s-au creat doua concepte diferite de cercuri de sanatate: Modelul Berlin si Modelul Düsseldorf. Pe baza acestor 2 modele s-au dezvoltat numeroare programe de sanatate destinate angajatilor. Fundatia Romtens a preluat, tradus si adaptat metodologia de organizare a cercurilor de sanatate.
In 2009 Fundatia Romtens a furnizat pentru OMV-Petrom cursuri de formare profesionala pentru organizarea „cercurilor de sanatate”.
Materiale de curs folosite in cadrul programelor de formare
Pentru desfasurarea programelor de formare, s-au elaborat si dezvoltat de-a lungul timpului cu ajutorul specialistilor din domeniile de predare:
-
Manuale de curs (cu cod ISBN);
-
Glosare de termeni;
-
Seturi de exercitii pentru a fi folosite individual sau in grup si aplicate in cadrul orelor de practica;
-
Studii de caz;
-
Prezentari PowerPoint, etc.
Cursurile de formare profesionala organizate de catre Fundatia Romtens sunt cursuri:
-
Face-to-face;
-
E-learning;
-
Blended (face-to-face & e-learning);
Evaluarea programelor de formare profesionala
Evaluarea cursurilor neacreditate de catre ANC, precum si a celor acreditate, se va face folosind abordarea de evaluare a cursurilor de formare profesionala cunoscuta sub numele de „Cele patru niveluri de evaluare”-in engleza „the Four Levels of Evaluation”, sau mai cunoscuta precum „Modelul de Evaluare Kirkpatrick” –in engleza „Kirkpatrick Evaluation Model” ( Kirkpatrick D.L., Kirkpatrick J.D., Evaluating Programs: The Four Levels, 3rd edition, Berrett-Koehler Publishers, 2006). Aceasta abordare este larg recunoscuta pentru eficacitatea cu care permite evaluarea cursurilor de formare profesionala. Modelul Kirkpatrick propune care toti cursantii sa fie evaluati din patru (4) perspective si anume: satisfactia lor (cu privire la continutul cursului, volumul de informatii, nivelurile de pregatire al lectorilor, durata cursului, locatia, etc.), cunostintele acumulate (aici sunt incluse si abilitatile dobandite de catre cursanti precum si schimbarea de atitudine), modificarile de comportament ale cursantilor in raport cu problematica/tematica propusa de cursul la care participa (iar aici subiectele legate de temele secundare si orizontale vor fi interesant de evaluat), si rezultatele cursantilor (adica masura in care cursantii pun in practica toate cunostintele si abilitatile dobandite, atitudinile deprinse, si comportamentele schimbate).
Pentru a obtine o oferta personalizata pentru un program de Formare Profesionala va rugam contactati-ne la adresa office@romtens.ro.