You are here

Dezvoltare Comunitara

Domeniul Dezvoltarii Comunitare

Conceptul de dezvoltare comunitara nu este unul de natura recenta asa cum s-ar putea crede, insa in Romania aparitia conceptului si a programelor, proiectelor si activitatilor legate de dezvoltarea comunitara este intr-adevar de data foarte recenta, si anume dupa anii 2000-2005. Termenul a aparut insa prima oara in 1955 in documentele Națiunilor Unite unde conceptul a fost definit ca „un proces a cărui finalitate este crearea condițiilor de progres economic și social”. Ulterior programele de finantare si de ajutor ale organizațiile internaționale au facilitat difuzarea termenului în Africa și in Asia de Sud-Est; astfel termenul a fost preluat si adoptat de catre UNICEF și de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii care i-au si adaugat una dintre cele mai importante valente care lipsea pana acel moment si anume „a ideii de implicare a oamenilor în proiectele propriei dezvoltări”.

In Romania conceptul (sau mai bine zis sintagma) de dezvoltare comunitară a ajuns sa fie folosit prin intermediul programelor Uniunii Europene și ale Băncii Mondiale. Definitia actuala a termenului este: „dezvoltarea comunitară reprezintă procesul prin care o comunitate își îmbunătățește condițiile de viață, prin acțiunea voluntară, conștientă și planificată a membrilor ei, pe baza dezvoltării capacităților proprii de acțiune, a conexiunilor inter și extracomunitare, a valorilor comune și a utilizării resurselor interne și externe„ (dr. Viorel Stanica – Suport de Curs, 2012).

Activitatile Fundatiei Romtens in domeniul dezvoltarii comunitare

Fundatia Romtens a derulat si deruleaza inca din anul 2000 programe de Dezvoltare Comunitara. In acea perioada insa finantarile pentru programele de acest tip erau extrem de putine (pentru a nu spune ca lipseau efectiv) iar intelegerea cu privire la aceste tipuri de activitati lipsea aproape cu desavarsire, atat in randul finantatorilor cat si in randul autoritatilor publice locale, mai ales din mediul rural.

Progrese semnificative in acest domeniu, precum si proiecte semnificative cu un impact mare in domeniul dezvoltarii comunitare au fost implementate de catre organizatia noastra incepand cu anul 2010 si folosind fondurile structurale.

Astfel in perioada 2010-2015 Fundatia Romtens a implementat proiectele „Dezvoltarea resurselor umane in 19 comunitati rurale din Regiunile Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia” (PSCR) si „Dezvoltarea resurselor umane în comunități rurale” (PSCR2), ambele proiecte finantate prin programul POSDRU. In ambele proiecte organizatia noastra a derulat o gama larga de activitati destinate unui numar total de 38 de comunitati rurale (comune) si anume:

  • Semnarea de parteneriate locale de dezvoltare cu primariile din 38 de comune;

  • Evaluarea nevoilor generale ale comunitatilor rurale (anchete sociologice, focus grupuri, interviuri individuale, etc.);

  • Elaborarea de descrieri si planuri de dezvoltare ale comunitarilor rurale;

  • Suport si consiliere pentru organizarea de Grupuri Comunitare (cu membrii, agende si planuri de activitati anuale);

  • Cursuri de Formare Profesionala pentru someri, persoane din agricultura de subzistenta (cu cursuri adaptate nevoilor grupului tinta, folosind adesea limbaj demedicalizat, folosind materiale si un limbaj adaptat nivelului de intelegere al grupului tinta, etc.);

  • Targuri de Sanatate organizate pentru membrii comunitatii – au fost organizate aproximativ 80 de targuri in cele 38 de comunitati rurale in cadrul carora au fost furnizate servicii medicale (precum determinari ale glicemiei, colesterolului, si trigliceridelor, examene oftalmologice, masuratori de tensiune arteriala, si de puls, sesiuni de educatie pentru sanatate, etc.).

  • Caravane de Securitate si Sanatate in Munca – acestea au fost organizate ca si campanii de informare si educare in intreprinderi din mediul rural pe diferite teme (factorii de risc din apicultura, din zootehnie, din agricultura de cereale, etc.);

  • Consiliere individuala pentru someri, persoane din agricultura de subzistenta;

Pentru a obtine o oferta personalizata pentru un program de Dezvoltare Comunitara pentru comunitatea dumneavoastra (rurala sau urbana) va rugam contactati-ne la adresa office@romtens