You are here

Istorie

Istorie

I. 1997 – 1999

Activitati centrate pe ingrijirile primare de sanatate (primary health care)

Fundatia ROMTENS este o organizatie neguvernamentala ce a luat fiinta in anul 1997 si care a fost inregistrata in 2008, cu o perioada de tranzitie si premergatoare inregistrarii formale de un an. Infiintarea Fundatiei Romtens a fost rezultatul dorintei a trei medici tineri de a dezvolta trei cabinete de medicina de familie, care sa devina modele de buna practica in ceea ce priveste tratarea pacientilor cu hipertensiune arteriala. Astfel, activitatea de inceput a organizatiei a fost mult indreptata in directiile dezvoltarii de competente in ceea ce priveste medicii de familie, a cresterii capacitatii profesionale a cabinetelor medicale individuale ale acestor medici, si a reformarii sistemului de sanatate primara (vizata fiind, in principal, medicina de familie).

Centrarea activitatilor organizatiei pe domeniul ingrijirilor primare de sanatate a continuat pentru o perioada de doi ani, pana la finalul anului 1999, atunci cand reprezentantii fundatiei ROMTENS participa pentru prima oara in calitate de observator la intalnirea Retelei Europene de Promovare a Sanatatii la Locul de Munca (European Network for Workplace Health Promotion - ENWHP) in Bruxelles, Belgia. Odata cu participarea la aceasta intalnire, parcursul organizatiei se modifica semnificativ si, prin urmare, si directiile de actiune precum si portofoliul de proiecte.

In acelasi an, 1999, organizatia este nominalizata de catre Ministerul Sanatatii ca Punct National de Contact pentru Romania in cadrul Retelei Europene de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca (ENWHP). Dupa acest moment cea mai mare parte a activitatilor si proiectelor ROMTENS va fi dedicata domeniului Promovarii Sanatatii la Locul de Munca (PSLM). Primul proiect transnational de acest fel in care ROMTENS este implicata este cea de-a doua initiativa a ENWHP (“Promovarea Sanatatii la Locul de Munca in intreprinderi mici si mijlocii”).

II. 2000-2004

Promovarea Sanatatii la Locul de Munca / Reteaua ENWHP / Dezvoltarea capacitatilor la nivel national

  Aceasta perioada a fost marcata de un proces de identificare a oportunitatilor de finantare si de utilizare a acestora pentru cresterea capacitatii organizatiei in domeniul Promovarii Sanatatii la Locul de Munca (PSLM), dar si de identificare a partenerilor pentru implementarea de proiecte in acest domeniu la nivel national (institute de sanatate publica, sectii de medicina muncii, universitati etc). In acest mod, fundatia a inceput implementarea de proiecte la nivel national si s-a constituit reteaua romana de intreprinderi care deruleaza activitati de PSLM.

Concomitent cu derularea proiectelor, in Romania s-au organizat numeroase seminarii si conferinte, in cadrul carora au fost invitati experti, consultanti, reprezentanti ai unor institute de sanatate publica, de medicina muncii, ai unor universitati europene si chiar ai Comisiei Europene (fostul DG SANCO care actualmente se numeste DG SANTE – Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori).

Cea de-a doua etapa se mai evidentiaza si prin implicarea organizatiei in initiativele a treia si a patra ale ENWHP (“Promovarea Sanatatii la Locul de Munca in sectorul administratiei publice” si “Implementarea infrastructurilor de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca”).

Sfarsitul perioadei, anul 2004, aduce cu el printre alte realizari si crearea Retelei pentru Prevenirea Fumatului din Romania (RPFR), fondata de catre Societatea Romana de Pneumologie impreuna cu Fundatia ROMTENS si cu Asociatia Aer Pur Romania. Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania devine in acelasi an membru si reprezentant unic pentru Romania in cadrul Retelei Europene de Prevenirea Fumatului (European Network for Smoking Prevention - ENSP).

Tot in aceasta perioada organizatia noastra devine membru in European Public Health Alliance (EPHA)-Alianta Europeana de Sanatate Publica, o retea europeana cu traditie in activitati de lobby si advocacy legate de domeniul sanatatii publice.

Perioada 2000-2004 a marcat si inceputul procesului de consolidare organizationala a fundatiei, proces care a avut in vedere cresterea capacitatii noastre (prin acumularea de competente organizationale) de a realiza analize organizationale, cercetari, de a o organiza cursuri de formare profesionala precum si campanii de informare si educare.

III. 2005-2008

Cresterea capacitatii institutionale / participarea ca si partener in proiectele Retelei Europene de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca

Cea de-a treia etapa de dezvoltare se remarca in primul rand prin cresterea capacitatii organizationale a Fundatiei ROMTENS, proces demarat inca din perioada anterioara; in cadrul acestui process a fost avuta in vedere cu precadere dezvoltarea organizatiei in domeniul Promovarii Sanatatii la Locul de Munca.

Organizatia evolueaza si abordeaza o noua directie de actiune, anume evaluarea de proiecte, in special pentru proiecte finantate de catre DG SANCO, dar nu numai. Acest nou traseu si dezvoltarea accelerata in domeniu asigura fundatiei preluarea pachetelor de evaluare din cadrul mai multor proiecte finantate de DG SANCO, Directoratul General pentru Educatie si Cultura, dar si de alti finantatori.

In aceeasi nota, in anul 2005, Fundatia ROMTENS este selectata de catre Banca Mondiala ca si consultant in domeniul managementului de proiect si redactarii documentatiei de proiect. Aceasta dezvolta “Planul de Implementare al Proiectului Bancii Mondiale” (Project Implementation Plan - PIP) si “Planul de Monitorizare & Evaluare pentru PIP” pentru Ministerul Sanatatii din Romania. Cele doua documente de planificare, monitorizare si evaluare au servit implementarii proiectului Bancii Mondiale care priveste Ministerul Sanatatii, intitulat “Programul adaptabil de imprumut Faza 2 – Proiectul Pregatirea Reformei Sistemului Sanitar” (“APL Phase 2 Project - Preparation of the Health Sector Reform Project”), si reliefeaza expertiza de calitate pe care organizatia o poate furniza clientilor sai in aceste sfere de activitate.

In ceea ce priveste activitatile in domeniul PSLM la nivel european, organizatia noastra participa in aceasta perioiada in initiativele 5 - “Munca sanatoasa intr-o Europa in curs de imbatranire”, 6 - “Promovarea unei stari bune de sanatate la locul de munca in randul statelor est-europene”, si 7 - “Move Europe / Pune in miscare Europa – Stiluri de viata sanatoase si mediul de lucru”, toate proiecte ale Retelei Europene de Promovare a Sanatatii la Locul de Munca.

In acelasi timp, organizatia continua sa desfasoare evenimente de informare si promovare pentru dezvoltarea PSLM in Romania, marindu-si in mod considerabil numarul de colaboratori si parteneri din domeniile sale de activitate si deschizand calea spre viitoare colaborari si platforme de discutie. De asemenea, perioada vine si cu o initiere in furnizarea de  servicii de formare profesionala pentru diferite grupe de beneficiari, precum personal medical, specialisti de promovare a sanatatii, manageri de intreprinderi, de Resurse Umane si de Securitate si Sanatate in Munca, fundatia ajungand treptat la un portofoliu de mii de profesionisti instruiti.

Catre sfarsitul anului 2008 in Romania se lanseaza si primele licitatii pentru utilizarea fondurilor structurale, iar Fundatia ROMTENS se implica inca de la inceput in cadrul unui proiect de cunsultanta furnizata pentru DG REGIO pentru “Management of the projects for hospitals in Romania”.

Sfarsitul celei de-a treia etape aduce alte schimbari importante pentru ROMTENS. Astfel, anul 2008 a insemnat inceputul unui proiect european finantat prin DG Educatie & Cultura (Programul de invatare pe tot parcursul vietii / Leonardo da Vinci), respectiv proiectul ELWHP - “Transpunerea recomandarilor Strategiei Lisabona intr-un program e-learning pentru specialistii de Medicina Muncii si Sanatate Publica – Promovarea Sanatatii la Locul de Munca, metoda si instrument pentru cresterea competitivitatii”. Proiectul ELWHP, unul dintre cele mai de succes ale ROMTENS, a reunit un consortiu de opt parteneri (dintre care sapte sunt membri ENWHP) sub coordonarea fundatiei ROMTENS. Cei opt parteneri au elaborat sub egida ENWHP primul manual formal de PSLM adresat medicilor de medicina mnuncii si expertilor de promovarea sanatatii din Europa, dar si primul curs integrat de formare profesionala in PSLM. Proiectul a asigurat formarea a 30 de medici de medicina muncii si a 10 specialisti de sanatate publica din Romania. Succesul de care ELWHP s-a bucurat a dus la replicarea sa in Slovenia, sub coordonarea Centrului Medical Universitar Ljubljana-Institutul de medicina muncii si de medicina sportiva, sub numele de SIWHP - “Promovarea Sanatatii la Locul de Munca: o modalitate de a spori cunostintele profesionale ale medicilor sloveni de medicina muncii, medicina legata de trafic si medicina sportiva”. Si in Slovenia proiectul a avut parte de un succes similar; ca atare in interiorul ENWHP se cauta modalitati prin care sa fie continuat si in alte tari europene, precum Slovacia sau Spania.

O alta schimbare importanta din anul 2008 vine ca o recunoastere a eforturilor intreprinse de catre organizatie pentru reforma si dezvoltarea sistemului sanitar din Romania, mai ales in ceea ce priveste domeniul promovarii sanatatii la locul de munca. Este anul in care ROMTENS devine Fundatie de Utilitate Publica prin Hotararea de Guvern nr. 509 din 14.05.2008, hotarare publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 3898 din 22/05/2008.

IV. 2009-2015

Fondurile structurale ale Uniunii Europene si suportul pentru domeniul Promovarii Sanatatii la Locul de Munca

Intervalul 2009-2015 se caracterizeaza printr-o canalizare a energiilor fundatiei in doua mari directii de lucru. Acestea sunt implementarea proiectelor finantate prin instrumente structurale ale Uniunii Europene si consolidarea rolului de evaluator de proiecte in cadrul mai multor programe europene.

Astfel Fundatia ROMTENS reuseste sa implementeze proiecte finantate prin fonduri structurale inca din primul ciclu de finantare, si anume prin programele Programul Operational Specific de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si Programul Operational Specific de Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) 2007-2013, situatie care a adus multe provocari, dar si castigarea unei experiente unice si bogate in acest domeniu.

Astfel, in aceasta perioada Fundatia ROMTENS deruleaza 4 proiecte regionale (granturi) si anume: doua in Regiunea Centru - CPSLM/“Promovarea Sanatatii la Locul de Munca in Regiunea Centru” si si „SPOR/ Servicii de Pregatire si Orientare in Rural”, unul in Regiunea Vest - VPSLM/Promovarea Sanatatii la Locul de Munca in Intreprinderi Mici si Mijlocii din Regiunea Vest”, si unul in Regiunea Bucuresti-Ilfov - STAVEG/“Imbunatatirea aptitudinilor si know-how-ului profesionistilor din domeniul sanatatii privind importanta unei mai bune organizari a muncii in cadrul serviciilor de recuperare a starilor vegetative”. De asemenea in aceeasi perioada Fundatia ROMTENS a a derulat si doua proiecte multiregionale (strategice), in Regiunea Centru, Regiunea Sud-Muntenia si Regiunea Sud-Est, si anume PSCR / “Dezvoltarea resurselor umane in comunitati rurale” si PSCR2/ “Dezvoltarea resurselor umane in 19 comunitati rurale din Regiunile Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia”. Toate proiectele de mai sus au contribuit la accelerarea procesului de dezvoltare a promovarii sanatatii la locul de munca in Romania. Prin implementarea a nenumarate campanii de informare si educare dar si de cursuri de formare profesionala pentru acest domeniu; doar in aceasta perioada au fost formati profesional peste 500 de manageri, 1000 de angajati, 500 de medici de diferite specialitari, si au fost organizate sesiuni de informare si educare in teme legate de PSLM si de SSM pentru peste 25.000 de angajati.  Toate cursurile au fost autorizate fie de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), fie de Colegiul Medicilor din Romania, fie de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

Cea de-a doua directie urmarita, furnizarea serviciilor de monitorizare si evaluare in cadrul proiectelor cu diverse linii de finantare, s-a evidentiat printr-o imbunatatire constanta si crearea unui departament special de evaluare. Astfel, organizatia a ajuns la un numar de peste 20 de proiecte evaluate, atat nationale, cat mai ales internationale. Dintre cele mai importante proiecte in care fundatia a furnizat aceste servicii in perioada 2009-2015, mentionam PHWork (“Promovarea unui mediu de lucru sanatos pentru angajatii cu boli cronice – Sanatatea Publica si Locul de Munca”), EWA (“Locul de munca si alcoolul”), EUREGENAS (“Regiunile europene implementeaza actiuni pentru prevenirea suicidului”), HProImmune (“Promovarea imunizarii profesionistilor din domeniul sanatatii in Europa”), ToolBoxLab (“Sa discutam pentru a imbunatati securitatea si sanatatea in munca”),SIALON II („Cresterea capacitatii de preventie a infectarii cu HIV in randul barbatilor care intretin relatii sexuale cu alti barbati, prin combinarea serviciilor tintite cu supravegherea”) Let It hAPYN („Cresterea capacitatii sectorului organizatiilor reprezentative ale tinerilor pentru imbunatatirea programelor de interventie bazate pe dovezi din domeniul consumului de alcool”) . Proiectele evaluate sunt in marea lor majoritate aferente domeniului sanatatii publice, dar nu numai.

Un alt element important din aceasta perioada care merita amintit este reprezentat de implementarea proiectului PHPRO (“Politici de Sanatate Publica – Pregatirea personalului roman in vederea dezvoltarii de politici de sanatate publica la nivel regional”), finantat de Comisia Europeana / Directoratul General Educatie si Cultura. Proiectul este unic in Romania si a urmarit sa identifice si sa analizeze mecanismele prin care politicile de sanatate publica sunt create, adoptate, implementate si evaluate in 3 tari europene – Germania, Italia si Spania – la nivel national, local si regional. Un alt obiectiv al proiectului a fost sa transfere cunostintele, know-how-ul si practicile acumulate partilor direct interesate din Romania, in contextul regionalizarii tarii.

In afara de cele mentionate, trebuie sa spunem ca in toata aceasta perioada, Fundatia ROMTENS a continuat sa-si consolideze capabilitatile in ceea ce priveste serviciile de formare profesionala pentru tipurile de beneficiari mentionati in etapa anterioara si a inceput sa furnizeze servicii direct catre companii (cum ar fi Petroconsult sau OMV-Petrom), oferind sesiuni de informare si educare pe diverse teme de sanatate, dezvoltare individuala si cultura organizationala.

V. 2016 - 2020

Continuarea activitatilor de evaluare / Programe de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca

Perioada cea mai recenta din evolutia organizationala a Fundatiei Romtens, si anume incepand cu 2016 si pana in ziua de astazi, este una marcata de consolidarea Fundatiei Romtens in ariile de actiune si domeniile in care a excelat pana acum dar si de deschiderea unora noi.

Astfel organizatia noastra a demarat in domeniul Sanatatii si Securitatii Muncii doua proiecte si anume AGROSH+/”SSM+ pentru sectorul Agricol European - Stimularea cresterii in zonele rurale prin consolidarea capacitatilor furnizorilor (si beneficiarilor) de medicina muncii si servicii de sanatate si securitate in munca”, si ChemSM-HUB/”Chemical Safety Management Training Hub for Chemicals Users„. Ambele proiecte sunt finantate prin programul ERASMUS+ si au o componenta de formare profesionala foarte pregnanta fiecare vizand elaborarea de cursuri de formare profesionala pentru grupuri tinta distincte.