You are here

Asistenta Medicala Primara

Conceptul de ingrijiri primare de Sanatate a fost elaborat si promovat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in 1978; conform definitiei date la acel moment ingrijirile primare de sanatate sunt acele ingrijiri prin care se pot furniza servicii de sanatate la cel mai ridicat standard de sanatate in conditiile celui mai mic pret de cost.

Asistenţa medicală primară defineşte furnizarea îngrijirilor de sănătate cuprinzătoare, de prim-contact, indiferent de natura problemei de sănătate, în contextul unei relaţii continue cu pacienţii, în prezenţa bolii sau în absenţa acesteia. Domeniul asistentei medicale primare face obiectul specialităţii de medicina de familie insa in multe tari europene in cadrul acestui domeniu sunt incluse si alte tipuri de servicii de Sanatate precum pediatrie, servicii de medicina de urgenta, si altele.

Pentru Fundatia Romtens domeniul asistentei medicale primare are o importanta deosebita deoarece a reprezentat in perioada de inceput a existentei organizatiei (1998-2001) principalul domeniu de activitate. In acea perioada (1997-1998) a aparut specialitatea de medicina de familie iar membrii fondatori ai oragnizatiei (toti medici de medicina de familie) au dorit sa isi aduca contributia la dezvoltarea acestei specialitati medicale. Primul proiect al organizatiei “Model de management al pacientului cu hipertensiune arterială şi complicaţii ale hipetensiunii arteriale la nivelul cabinetului medicului de familie” a fost dealtfel dedicat cresterii calitatii serviciilor oferite de catre medicii de familie, in patologia hipertensiunii arteriale, la nivelul cabintelor medicilor de familie (si acestea nou consituite). A urmat organizarea unui seminar international dedicat asistentei medicale primare, organizat in 2001 la Sibiu, „Seminarul Asistenţa Medicală Primară în ţările Europei de Est” cu participanti din Ungaria, Rusia, Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Kyrgystan si Romania.

Ulterior perioadei initiale organizatia noastra a organizat cu finantare din partea USAID o ampla evaluare a nevoilor de formare profesionala si de finantare a medicilor de familie. Aceasta ampla cercetare derulata in 2006-2007 a inclus organizarea a 8 focus grupuri regionale cu medici de familie precum si realizarea unei anchete sociologice la nivel national, cu esantion reprezentativ la nivelul intregii tari (1400 de medici de familie intervievati). Ca urmare a acestei cercetari a rezultat cel mai amplu raport de analiza a nevoilor de finantare a medicilor de familie si a nevoilor lor de formare profesionala.

In cadrul proiectului „European Regions Enforcing Actions Against Suicide” (Regiunile europene implementează acțiuni pentru prevenirea suicidului – acronim EUREGENAS) organizatia noastra a organizat cursuri de formare profesionala in prevenire suicidului pentru un numar de peste 30 de medici de familie.

Cele mai recente initiative aferente domeniului asistentei medicale primare au fost organizate in cadrul proiectelor „Dezvoltarea resurselor umane în comunități rurale” (PSCR) si „Dezvoltarea resurselor umane in 19 comunitati rurale din Regiunile Centru, Sud-Est, Sud-Muntenia” (PSCR2), ambele proiecte finantate prin programul POSDRU. Astfel in fiecare dintre aceste proiecte s-au organizat in 19 judete, cate aproximativ 40 de Targuri de Sanatate, aproximativ 80 in total. Targul de Sanatate reprezinta o modalitate foarte des folosita de a aduce servicii de sanatate (precum determinari ale glicemiei, colesterolului, si trigliceridelor, examene oftalmologice, masuratori de tensiune arteriala, si de puls, sesiuni de educatie pentru sanatate, etc.) in comunitati situate in mediul rural. In cadrul acestor Targuri de Sanatate organizate de catre Fundatia Romtens au beneficiat de diferite servicii de sanatate un numar de aproximativ 4000 de persoane.

Pentru a obtine o oferta personalizata pentru un program din sfera asistentei medicale primare va rugam contactati-ne la adresa office@romtens.ro.

List of the projects where we have performed "Asistenta Medicala Primara" activities