You are here

Medicina Muncii

Medicina muncii este specialitatea medicala care studiaza relatia omului cu tot ceea ce inseamna munca (incepand cu mediul de munca si terminand cu aptitudinea in munca a angajatului), si are ca si directii principale de actiune adaptarea omului la munca si adaptarea muncii la persoana care o efectueaza. Medicina muncii este o specialitate medicala cu un camp de actiune foarte amplu, in care o importanta speciala (neintalnita in alte specialitati medicale) o au multiplele relatii pe care medicina muncii le are cu multe alte specialitati medicale.

In principiu cea mai uzitata defiinite a medicinei muncii precizeaza ca „medicina muncii se ocupa cu preventia, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a celor legate de profesiune, a accidentelor de munca, precum si cu promovarea sanatatii si productivitatii muncitorilor”.

In ultimii 20 de ani ca urmare a mutatiilor profunde aparute in mediul economic la nivel global aceasta specialitate medicala a obtinut din ce in ce mai multa atentie din partea decidentilor politici. In acest sens documentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) „Strategia globala privind sanatatea in munca pentru toti” („Global strategy on occupational health for all: The way to health at work” emis in 1994) precizeaza faptul ca „Sanatatea la locul de munca si locurile de munca sanatoase sunt printre cele mai de seama valori ale oamenilor, comunitatilor si tarilor. Medicina muncii este o strategie importanta nu numai in asigurarea sanatatii angajatilor, dar si in contributia pozitiva pe care o aduce productivitatii, calitatii produselor, motivatiei si satisfactiei in munca si, astfel, calitatii vietii indivizilor si societatii in general.”

Motivele pentru care atat medicina muncii cat si promovarea sanatatii la locul de munca au capatat o importanta din ce in ce mai mare au legatura cu mutatiile semnificative aparute in mediul economic global. Dintre acestea cele mai relevante sunt si urmatoarele:

  • Globalizare tot mai accentuata cu schimbarea perpetua a nenumarate locuri de munca de pe un continent pe altul;

  • Somaj crescut ca urmare a amplelor procese de restructurare economica / downsizing;

  • Sporirea utilizarii tehnologiei informatice

  • Schimbari in ceea ce priveste statutul de angajat (cresterea exponentiala a numarului de contracte pe termen scurt, cu jumatate de norma, tele-working, mobile-working, etc.);

  • Imbatranirea fortei de munca;

  • Orientarea companiilor din ce in ce mai mult catre client si managementul calitatii;

Activitatile Fundatiei Romtens in domeniul medicinii muncii

Fundatia Romtens a inceput sa deruleze programe de medicina muncii incepand cu anul 2005 an in care a fost demarata implementarea proiectului PHARE RO 2003/005-551.04.07: “Imbunatatirea eficientei sistemului romanesc de medicina muncii, de supraveghere si control al bolilor profesionale, bolilor legate de profesiune si al accidentelor datorate riscului profesional”. In cadrul acestui proiect Fundatia Romtens a fost unul dintre partenerii care au implementat acest proiect (alaturi de AAM, VAEB si OMV)

In continuare organizatia noastra a activat in domeniul medicinei muncii organizand cursuri de formare profesionala pentru specialistii de medicina muncii in cadrul multor proiecte. Astfel primul curs de Promovarea Sanatatii la Locul de Munca a fost derulat in cadrul proiectului Translating Lisbon recommendations into an e-learning program for Occupational Safety & Health Specialists – Workplace Health Promotion as a mean for reaching enhanced competitiveness (ELWHP)” (“Interpretarea recomandărilor Strategiei Lisabona într-un program e-learning pentru specialiştii de Medicina Muncii şi Sănătate Publică – Promovarea Sănătăţii la Locul de Muncă, metodă şi instrument pentru creşterea competitivităţii (ELWHP)”). In cadrul acestui proiect aproximativ 40 de medici de medicina muncii (impreuna si cu colegi experti in promovarea sanatatii) au participat la un curs de 40 de ore, acreditat de Colegiul Medicilor din Romania, care a vizat transferul catre acestia a principalelor cunostinte teoretice sipractice legate de domeniul promovarii sanatatii la locul de munca.

In continuare au urmat proiecte de amploare mult mai mare precum proiectul „TF2007/19343.03.01 - Asistenţă tehnică spre interoperabilitate a furnizorilor de servicii medicina muncii  pe baze standard de date” proiect derulat in 2011 ca urmare a unui contract de prestari servicii semnat cu Ministerul Sanatatii. Proiectul a fost implementat de un consortiu format din Institutul Finlandez de Sanatate Ocupationala, Fundatia Romtens, Prevent si compania Romair Consultanta. In cadrul proiectului Fundatia Romtens a coordonat formarea profesionala pentru un numar de aproximativ 350 de medici de medicina muncii si aproximativ 150 de medici cu specialitatea de recuperare, medicina fizica si balneologie.

In continuare organizatia noastra continua sa deruleaze activitati cu specialisti de medicina muncii, adresate domeniului medicinei muncii si care implica Directii de Sanatate Publica, Clinici de Medicina Muncii, Universitati Medicale prin catedrele de medicina muncii, etc.

Pentru a obtine o oferta personalizata pentru un program de Medicina Muncii pentru organizatia dumneavoastra va rugam contactati-ne la adresa office@romtens.ro.