Promovarea Sanatatii la Locul de Munca Combaterea Fumatului Sanatate Mintala Asistenta Medicala Primara

Meniu
 


 Contact
Adresa:
Str. Stirbei Voda,
Nr. 107, Bl. 24 C,
Sc. A, Et. 3, Ap. 11, Sector 1, Bucuresti
010108, Romania
Tel:
+40 (0)21 637 3002
Fax:
+40 (0)21 637 3084
E-mail:
office@romtens.ro
 

 

Proiectul Move Europe.

Proiectul "Move Europe" are drept scop crearea unei Europe in care muncitori sanatosi pun umarul la crearea unor companii sanatoase.

Potentialul inovator, calitatea si flexibilitatea unei companii au un impact crucial asupra eficientei si susteinabilitatii sale in fata concurentei internationale. Managementul resurselor umane preia in acest context rolul esential in pregatirea angajatilor pentru provocarile ce vor urma.
Creativitatea resurselor umane este elementul esential al oricarei companii de succes. Piata fortei de munca in rapida schimbare impune ca ei sa lucreze eficient si sa genereze produse de calitate, sa fie adaptabili, sa fie flexibili in fata schimbarilor si sa se pregateasca incontinuu. Pe termen lung, numai angajatii sanatosi si motivati se pot ridica la inaltimea acestor cerinte.

Pe piata competitiei, sanatatea fortei de munca devine resursa-cheie a companiilor de succes. Promovarea sanatatii la locul de munca castiga teren si in ceea ce priveste forta de munca imbatranita. Interventiile punctuale nu pot asigura succesul pe termen lung, adica mentinerea aptitudinii in munca si a performantei in viitor. Dimpotriva, este necesar un concept global, concentrat in egala masura asupra bunastarii fizice si mentale a angajatilor. Asigurarea unor conditii bune de munca este la fel de importanta ca si promovarea unui stil de viata sanatos in ansamblu.

Din perspectiva evolutiei demografice, un muncitor european din trei va atinge varsta de 50 de ani in urmatorii zece ani. Aceasta va insemna o provocare enorma, atat pentru companii, cat si pentru sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Promovarea sanatatii si preventia, atat la locul de munca, cat si in viata particulara, pot contribui decisiv la mentinerea sanatatii si productivitatii angajatilor pe termen lung. De pe urma acestei initiative pot beneficia in egala masura atat angajatii cat si companiile.

Companiile incep sa fie direct afectate de problemele de sanatate ale angajatilor lor. Iar economiile europene suporta cheltuieli de ordinul miliardelor. Procesul de imbatranire a fortei de munca, preconizat de evolutia demografica, va agrava mai mult situatia. Solutia nu se limiteaza la imbunatatirea conditiilor de munca din companii. Stilul de viata al oamenilor este, la randul sau, un factor esential care influenteaza starea de sanatate a angajatilor. Miscarea, alimentatia sanatoasa, reducerea stresului si renuntarea la fumat pot imbunatati substantial starea de sanatate, si nu doar a angajatilor tineri.

Locul de munca este ideal pentru promovarea stilului de viata sanatos. Pentru majoritatea oamenilor, munca reprezinta doar o sursa de venit. Totusi, locul de munca are o importanta cruciala in stabilirea contactelor sociale si influenteaza in mod semnificativ increderea in sine a oamenilor. Cea mai mare parte din populatie petrece la locul de munca o mare parte a timpului. Aici, starea de sanatate poate fi imbunatatita, atat prin crearea unui mediu de munca sanatos, cat si prin diseminarea de cunostinte valoroase si motivarea in adoptarea unui stil de viata sanatos. Investitiile aduc profit. Studiile arata ca pentru fiecare euro investit in promovarea sanatatii la locul de munca, se pot economisi intre 2,5 si 4,8 euro.

Proiectul "Move Europe" are drept scop consolidarea importantei promovarii sanatatii la locul de munca in toata Europa. Aceasta este o initiativa a Retelei Europene de Promovare a Sanatatii la Locul de Munca (ENWHP), care intentioneaza sa convinga companiile sa realizeze o verificare a calitatii propriilor masuri de promovare a sanatatii si sa le ofere un model de buna practica la nivel european.

Promovarea sanatatii la locul de munca este o practica comuna in multe companii. Managementul sanatatii a devenit o parte integranta a strategiilor si principiilor companiilor, odata cu cresterea importantei acordate sanatatii. Proiectul "Move Europe" se considera veriga lipsa in promovarea exemplelor existente de buna practica, pe care doreste sa le disemineze.
Si compania dv poate deveni o companie "Move Europe"!

Pentru aceasta este necesar sa parcurgeti urmatoarele 3 etape ale proiectului "Move Europe"

Etapa I: Verificarea starii de sanatate a companiei dumneavoastra
Puteti completa on-line chestionarul nostru, "Verificarea sanatatii companiei" pe care il gasiti ca legatura in stanga paginii de start sau la http://move-eu-questionnaire.eu/introduction.php?country=ro.
Pe baza intrebarilor, puteti evalua dumneavoastra insiva calitatea masurilor de promovare a sanatatii la locul de munca din compania sau organizatia dv. Companiile cu o puternica promovare a sanatatii sunt invitate sa se alature campaniei drept Companie "Move Europe".

Etapa II: Modele de buna practica
Odata selectati drept companie "Move Europe", veti primi chestionarul "Cele mai bune practici". Acesta va ofera sansa de a prezenta detaliat propriul program de promovare a sanatatii la locul de munca. Programele trimise de dumneavoastra sunt evaluate de o echipa/comisie de experti, in vederea acordarii "Premiului pentru o companie sanatoasa". Toate companiile "Move Europe" se califica in cursa pentru acordarea premiului.

Etapa III: Premiul pentru o companie sanatoasa
Sub patronajul Comisiei Uniunii Europene, vom acorda impreuna cu partenerii campaniei, "Premiul pentru o companie sanatoasa" acelor firme cu cel mai convingator management al sanatatii. Premiul este acordat intr-un cadru oficial de catre coordonatorul proiectului. Partenerii nostri vor asigura evenimentului o promovare corespunzatoare la nivel european.

In promovarea sanatatii la locul de munca in scopul viabilitatii companiei nu exista decat invingatori. Nu doar angajatii vor beneficia de imbunatatirea starii de sanatate, ci si compania. Pe termen lung, scade frecventa concediilor medicale si, drept urmare, numarul zilelor cu incapacitate temporara de munca. Daca starea lor de sanatate se imbunatateste, creste si motivatia angajatilor. Disponibilitatea de a fi mai flexibili are un impact pozitiv asupra productivitatii. Companiile cu angajati sanatosi prezinta o crestere evidenta a creativitatii si inovatiei. In ultimul rand, dar nu in cele din urma, mediul de munca pozitiv este perceput din afara si aduce clienti satisfacuti si stabili. In zilele noastre, companiile sunt din ce in ce mai mult evaluate in functie de standardele sociale. Companiile si organizatiile angajate evident in promovarea sanatatii la locul de munca demonstreaza capacitatea de a face fata responsabilitatilor sociale.

Prezenta pe Internet
Toate companiile din Romania ce vor dobandi titlul de Companie "Move Europe" vor fi prezentate pe site-ul nostru, in Buletinul Informativ „Promovarea Sanatatii la Locul de Munca" precum si pe site-ul ENWHP. In sectiunea "Compania "Move Europe"", vom prezenta cate o firma si actiunile sale din domeniul promovarii sanatatii. Logo-ul firmei va fi evidentiat. In plus, vom prezenta diverse modele de buna practica.

Promovarea in presa
Vom aduce repetat in atentia opiniei publice initiativa si angajamentul Companiilor "Move Europe" pe durata intregului proiect. Coordonatorul principal si partenerul nostru vor asigura atentia politicienilor si a presei. Vom organiza periodic evenimente de presa, in care vor fi prezentate companiile implicate.

Premiul pentru o companie sanatoasa
"Premiul pentru o companie sanatoasa" va atrage atentia opiniei publice in special asupra Companiilor "Move Europe" si a programelor acestora de promovare a sanatatii la locul de munca. Cum premiul este acordat intr-un cadru oficial de catre coordonatorul campaniei, obiectivul initiativei "Move Europe" si angajamentul companiilor romanesti in privinta promovarii sanatatii vor fi aduse in atentia publicului larg la nivel national si european.


  Copyright © 2001 - 2010 romtens.ro. Toate drepturile rezervate. Realizat de APACHEMEDIA